Silta yli synkän virran
Uusi hiihtoura hahmottuu

Jokihaara on hiihtäjien kylä. Kautta vuosikymmenten kylällä on hiihdetty, on hiihdetty kansanhiihtoa suoritusten määrällä kilpaillen ja hiihdetty Perinteisissä Jokihaaran kisoissa myös kelloa vastaan.

Jokihaara oli merkittävä tekijä 1960-luvulla kun Uurainen nousi maineeseen kansanhiihdossa pienten kuntien sarjassa.

Jokihaaran Kyläyhdistys on yhteistyössä kunnan vapaa-aikalautakunnan kanssa ylläpitänyt Jokihaarassa kahta kansanhiihtolatua.

Toinen lenkki on kierrellyt Petäisten maastossa ja toinen Rummakkomäen (=Lahomäki) ympäristössä. Molemmilla mittaa noin viisi kilometriä.

Kun valtion vesijohtotyönä valmistunut siirtoviemäri ura on tullut jäädäkseen myös Jokihaaraan päätettiin uraa hyödyntää myös hiihtolatuverkoston parantamiseen.

Petäisen lenkki korvataan Kylätalolta lähtevällä aina Jyväskylän maalaiskunnan puolelle yltävällä uralla.

Uusi ura ylittää Petäiseltä ja Alimmaiselta virtaavan veden Jokimäen alla. Moottorikelkalla joen ylitys paikasta jossa ei ole siltaa on vaarallista. Siispä kylän miehet areenalle.

Sunnuntaina 18.11 neljä rohkeaa astui esiin välineinään moottorisaha, rautakanki, vasara, lapio ja työtä pelkäämättömät rukkaset. Taustatukena hankkeelle olivat Uuraisten kunta, joka lahjoitti niskaspuiksi haapatukkeja, Seppo Laine kuljetti tukit ja nosti joen  yli, Taisto Lähteelän lahjoittama kuusitukki oli tarpeen haapojen vahvistuksena, Keskisuomalainen ja Valio olivat merkittävät tekijät kansirakenteen aikaansaamisessa, nimettömänä pysytellyt Tikkarin asiakas toimitti laatikon viiden tuuman nauloja iltapimeessä salaa paikalle. Jokihaaran kyläyhdistys osallistui hankkeeseen puutavaralahjoituksella ja tarjosi talkookahvit aamu- ja iltapäivällä.

Viiden ja puolen tunnin intensiivisen askartelun jälkeen Aki Lähteenmäki kehui aikaansaannosta: "Vaikka siltatanssit tässä voisi järjestää ja kesän tullen istua narramaan purosta pikkuahvenia"

''

Synkkä virta on kohta yli käytävissä. Aki Lähteenmäki ja Erkki Palonen haapatukin toisessa päässä. Leo Lähteelä tukkisaksien kanssa toisella puolen antamassa ohjeita kuinka pölli asetetaan

Maija Niemisen keittämä kahvi maistui ulkoaskereen lomassa

"Kyllä tämä ainakin yhtä miestä kestää" toteaa Erkki Palonen. Aki Lähteenmäki on juuri pukeutunut vasaran sukellusreissunsa jälkeen. Purossa on tähän vuoden aikaan noin metri vettä.

Ilta koitti, silta pientä vaille valmis. Leveyttä kolme metriä kolmekymmentä senttiä. Kantavuutta ainakin neljäsataa kiloa.

Leo Lähteelä lupautui rakentamaan kaiteiden jatkot ennen hiihtokauden alkua. Rummakkomäen lenkillä kausi käynnistyi jo 15.11.kun Hannu Haarala suoritti ensihiihdon.

Takaisin Paunettiin

Bridge Over Trouble Water

When you’re weary, feeling small,
When tears are in your eyes, I will dry them all;
I’m on your side. When times get rough
And friends just can’t be found,
Like a bridge over troubled water
I will lay me down.
Like a bridge over troubled water
I will lay me down.

When you’re down and out,
When you’re on the street,
When evening falls so hard
I will comfort you.
I’ll take your part.
When darkness comes
And pain is all around,
Like a bridge over troubled water 
I will lay me down.
Like a bridge over troubled water
I will lay me down.

Sail on silvergirl,
Sail on by.
Your time has come to shine.
All your dreams are on their way.
See how they shine
If you need a friend
I’m sailing right behind.

Like a bridge over troubled water
I will ease your mind.
Like a bridge over troubled water
I will ease your mind.

© 1969 Paul Simon

 

 

 

Teksti ja kuvat: työmies Nieminen