PAUNETTI
Jokihaaran verkkopalvelu


JOKIHAARAN OLYMPIALAISET

Viides kioskikesä saattoi olla samalla viimeinen

Lue: kunnanhallituksen päätös 2.8.2004 §194  ja esittelyteksti 
Kunta ei palkkaa tonnilaisia kesätyöntekijöiksi enää 2005.

Kisojen tulokset

Hirveästi työtä ja aikaa kuluu

 

Jokihaaran Olympialaisten ansiosta ei koko viikonloppuna ollut vapaa-ajan vietto-ongelmia. Kun ei ole diskoa, on onneksi kioski.
 Lauantaina työmies Nieminen vaimoineen ( 1 kpl), Olavi ja Pauli Nieminen sekä Jokihaaran tunnollisin talkoomies Urho Niininen rakensivat laudoille katosta ja siirsivät sitten noin 600 metriä 2x4 lankkua ja 1500 metriä lautaa uuteen sadekatokseen pituushyppypaikan tieltä.

Koko päivä meni, ei ehtinyt työmies edes ruokalautasen ääreen ennen yövuoroonsa työhön lähtöä. Kun sitten illalla poikkesin erääseen työmaaruokalaan oli järkytys aika hurja kun hygieniapassin suorittaneelle työmiehelle tarjottiin ruoka-annokseen salaattia roskapöntöstä johon se oli juuri kipattu. "Ei vielä ole siellä ehtinyt pilaantua"-saatesanoilla. Koko annos hieman tökki mutta nälkä teki tehtävänsä ja lautanen tyhjeni. Ja siat saivat salaattinsa.

Saada antaa vapaa-aikansa jokihaaralaisen urheilevan nuorison eteen jatkui heti sunnuntaiaamun herätyksen jälkeen. Siirrettiin loput laudat katokseen, Urho Niininen tottakai auttamassa. Järjestettiin kisapaikkoja, korkeushyppytelineet, patjat, pituushyppypaikan talikointi pehmeäksi, äänentoistoa, tuloslistoja, kahvia, makkaraa. Ja kisojen jälkeen kaikki purettiin. Ruokalautasen ääreen ei työmies ehtinyt sunnuntainakaan ja työmaaruokala ei palvele sunnuntaisin. Onneksi osastolla on Mocca Master-kahvinkeitin, jolla tulee maailman parasta kahvia ja keitin kestää.

Työviikonlopun jälkeen on maanantai ja tiistai vapaata jolloin taas saa palata kioskille. Korkeushyppypatjat varastoon, kioskitaulut pois tienvarrelta, kyselemään kenen nurkkiin saisi varastoida mikrouunia, kassakonetta, televisiota, radiota, murtohälyttimiä, loppuja limpsoja, karkkeja jne. Penkit ja pöydät on roudattava talvisäilöön, pakastimet sulatettava ja pestävä. Tonnilaisten työtodistukset on kirjoitettava, on viimeisteltävä kirjanpito, maksettava kioskin velat saamamiehille jos ei kassassa ole otettavaa niin levitäppä omaa lompsaa. Mitä sitä ei Hankalassa tekisi.

Ja suurinta riemua on kun tästä kaikesta ihanuudesta ei vielä osta verottaa.  

 

Ei tätä varmasti jaksaisi ellei olisi tuollaista otsikkolaatikossa linkkeinä olevaa kannustusta yhteistyökumppaneilta. Kun on joutunu lähtemään maailmaan ainoana perintönä tuulen huuhtoma perse ja kaikessa on pitäny taistella paikkansa niin sisälle on syntynyt pakkomielle tehdä asioita hyvin joskus jopa niin hyvin etteivät kaikki sitä kestä.

Yhteistyökumppaneilta 2.8.2004 saamani tunnustus on sellainen, että sen voimalla ponnistellaan taas monta viikkoa Jokihaaraa maailman kartalle.   

 

Haikealla ja hieman apealla mielin mutta kuitenkin hyvät kisat

 

Jokihaaran Olympialaiset kisailtiin hieman Ateenan kisojen varjossa ja sateenvarjossa myös. Oikuttelevan kesän sää ei muuttunut kisapäivänäkään. Kylmää, hieman tuulta ja sadetta saatiin maistaa.

 

Jokihaara kakkonen olikin ykkönen

Kisojen aluksi pelatun Suur-Jokihaaran kyläosien välisen lentopallo-ottelun vei nimiinsä Jokihaara kakkonen suoraan kahdessa erässä. Joukkueessa pelasivat Arja Lähteenmäki, Kimmo Korhonen, Reet Haarala ja Anja Lampinen. Jokihaaran ykkösjoukkueessa pelasivat: Kalevi Nieminen, Reijo Lampinen, Jouko Salminen ja Mikko Nieminen.

Kaikki lajit vietiin kunnialla läpi vaikka välillä pidettiin sadetta 

Neliottelussa nähtiin olosuhteisiin nähden hienoja suorituksia. Korkeushypyn tapahtumat alkoivat jo aamulla järjestäjien roudatessa superlonpatjoja kisapaikalle. Sateisen kesän ansiosta ampiaiset olivat rakentaneet kolme huonetta ja keittiön patjojen väliin ja sieltä väijyvuorossa ollut piikkisoldaatti pamautti työmies Niemistä peukaloon Kalpion näppylähanskan läpi. Peukalo näytti tunnin päästä muusipulikalle.

Korkeushypyssä tulokset jäivät alle kahden metrin.

Pituushyppypaikalla oli myös ampiaisia. Edellispäivänä paikalta siirretty lautataapeli toi esiin pesän niin ikään ja paikalla oli vielä muutama uskollinen vartiossa.

Pituushypyssä nähtiin komeita lentoja ja monella eri tyylillä. 

Neliottelun muut lajit olivat kuula ja 52 metrin juoksu. Neliottelun tulokset luet näiltä sivuilta kunhan tulospalvelu saa ne puhtaaksi kirjoitettua.

Saappaanheitossa miesten sarjassa juhli Pekka Johansson yli 30 metrin kaarella ja naisten puolella Reet Haarala ylitti ainoana 20 metriä.

800 metrin juoksun voiton vei Pauli Nieminen.

 

Työmies ylpeänä esittää eikä luovuta

 

Työmies Nieminen esitteli Konneveden kylätoimintapäivillä saamaansa Keski-Suomen kylien myöntämää tunnustusta kylätiedottamisesta.

Aittakioski Paunetti vastuuhenkilöt Maija ja työmies Mikko kiittävät asiakkaitaan, tomeria myyjiä (viimeisiä Uuraisten kunnan palkkaamia tonnilaisia) ja muita yhteistyötahoja mukavasta kesästä. Hieman haikealla mielellä kioskin ovia suljetaan. Kukaties viimeisen kerran. Paunetti ja Jokihaara on kuin peruna tennarissa. Se huomataan mutta kun se hiertää, hiertää niin perkuleesti.

Mutta Paunetti-kioskin lyttäämisellä ei koko Jokihaaraa lytätä. Aina tulee olemaan niitä joille hyvien asioiden puolesta taisteleminen on kunnia-asia. Toiset kun väsyy niin toiset jatkaa ja joskus sitä väsytään toisella puolellakin.

Mukavia kokemuksia, joista eivät perilliset pysty tappelemaan

Kesästä jää mieliin erityisesti Jokihaaran ensimmäinen Miestenilta, mitä yhteistyötahomme Keskimaa Oyj, Keskisuomalainen Oyj, Olvi Oyj, Paikallisuutiset, Tikkakosken ja Uuraisten Helluntaiseurakunnat ja Jokihaaran kyläyhdistys tukivat merkittävästi. Mukana olleet alustajat: Jorma Nokkala, Pekka Hytönen, Hannu Koskinen, Markku Pylkkö ja Tapani Kiminkinen jäivät jokihaaralaisten mieliin koskettavilla tarinoillaan.

Kesän hienoihin kokemuksiin kuuluu edellisvuosien tapaan oikeus saada tarjota noin kymmenelle tomeralle nuorelle oikea työpaikka. On ollut hienoa huomata kuinka hyvin reilun viidentoista ikäiset nuoret hallitsevat vastuunalaisen kioskimyyjän tehtävän. 

Kioskivastaaville nuorista huolehtiminen on ollut koko kesän askare. Ajan lisäksi tehtävässä kuluu bensaa, autonrenkaita, syntyy puhelinkuluja, menee rahaa, kotona syödään viimeisen käyttöpäivän makkaroita, kaupasta hankitaan erikoistarjoukset kioskille, kioski on osa elämää ja minkähän takia. Kai se on köyhän etuoikeus olla vähästä onnellinen. Muun ymmärrän mutten sitä, että joku on tästä katkera. Täytyy olla saanut kotoa lähtiessään vielä työmiestäkin vähemmän. 

Merkittävä asia JOKIHAARALLE ja uuraisille

 

Myyjiä ja Aittakioski Paunettia on kehuttu ympäri Suomen. Positiivista palautetta on tullut ja epäilen, että joku ensi kesänä kysyy miksi kioskia ei enää ole jollei yhteistyökumppanimme huomaa muuttaa päätöksiään. (Lue tästä linkistä)  


Vielä on jäätelöä jäljellä eli jos haluat hankkia jäätelöä tukkuerän tukkuhinnalla pakastimeesi syksyn herkutteluhetkien varalle niin soittele Maija 0400-378 364. 

 

Olympiadien kuvasatoa kamera selässä tapahtumissa mukana työmies Nieminen

Jokihaara kakkosesta tuli lentopallon ykkönen

Essi Johanssonin saapas saa kyytiä

Maija Nieminen näyttää, että tätä minä ajattelen tonnilaisten työllistämisen lopettamisesta 

 

Reet Haarala lentää....

Jari Rytkönen kirjasi kaiken koneelle tulevia sukupolvia varten

Jesse Johansson hallitsee korkeushypyn tekniikan

Ja komiasti käy riman ylitys myös Pauli Niemiseltä

Reet Haarala putoaa mutta rima pysyy ylhäällä

Essi Johansson lentää selkä tuuleen

Arttu Rytkönen tiger-tyylillä 

Meille kaikille Aittakioski Paunetti oli tärkeä juttu.

 

Teksti ja kuvat Mikko Nieminen