Keski-Suomen
kehittyvät kylät-hankkeen ja Jokihaaran kyläyhdistyksen yhdessä
toteuttama voileipäkakkukurssi Oikarissa oli mukava kokemus.
Laatuneuvoja Mirja Keränen aloitti
pienellä teoria- ja tietoiskulla kuinka tärkeää on noudattaa
hyvää hygieniaa kun valmistetaan ruokaa jota ei ennen syömistä
enää keitetä tai paisteta. Kaikkien elintarvikkeiden tulee olla
ensiluokkaisia.
Kurssille osallistujat muodostivat viisi ryhmää jotka jokainen
saivat erityyppisen voileipäkakun valmistettavakseen.
Hannariikka Haaparanta ja Susanna Keto valitsivat juustovoileipäkakun,
Liisa Riihimäki lihakakun, Taru Rytkönen kasviskakun, Outi
Puusaari savusii-
kakalakakun ja Maija ja Mikko Nieminen kylmäsavulohikakun.
Kakun pohja rakennettiin erilaisista leivistä, valittavina olivat
Jokihaaran leipomon vaalea ja tumma. Leivät kostutettiin kala-
tai lihalieminesteellä, kovat ulkoreunat leikattiin pois.
Liisa kostuttaa kaakupohjia
Taru levittää kasviskakun täytettä |
Nesteen imeytyessä leipiin aloitettiin täytteen valmistaminen.
Täyte
noudatti kakun makuvalintaa ja valmistettiin erilaisista
maitovalmisteista tahnaksi, joka oli helppo levittää kerrosten väliin.
Kylmäsavulohi- ja katkarapusilppu toisena
täytteenä muodostivat kalakakkuherkun.
Kun rakennelman viisi kerrosta olivat kasassa, ympäröitiin
se folio- ja voipaperikääreellä ja vietiin ulos painon
alle mehustumaan.
Kakun kuorrutuksessa käytettiin kermavaahtoa, sulatejuustoa tai
ranskan kermaa. Kun kakku sai kuorrutuksen oli vuorossa piste ii:n
päälle eli koristelu.
Koristelun on tarkoitus vahvistaa kakun makuvalintaa, eli
kalakakun koristeeksi valittiin kylmäsavulohta, katkarapuja,
tilliä ja muutama oliivi. Savusiikakakun pinnalla oli savusiian
lisäksi viinirypäleitä, oliiveja ja kakun sivuilla hauskan näköistä
lehtisalaattisilppua.
Kasvikakku sai koristeekseen porkkanaa, kurkkua, paprikaa ja
viinirypäleitä, juustokakku hasselpähkinärouhetta ja
ananasrenkaita, lihakakun koristeen muodostivat viinirypäleet,
kurkku- ja tomaattiviipaleet.
Mirja tarjoilee kahvia Veera
tarkistaa päivän aikaansaannoksia
Valmiit
kakut asetettiin tarjoilupöydälle odottamaan makutuomareita eli
kyläläisiä ja kurssille osallistuneita.
Jokainen sai (jos jaksoi) maistaa jokaista kakkua, kyytipoikana
meni kolme tai neljä tee- tai kahvikuppia. Kakkuja ihastellen ja
tosiamme kehuen, totesimme viettäneemme oikein mukavan lauantaipäivän
Oikarissa.
Kehittyvät
kylät-hankkeen koulutukset jatkuvat Uuras-seudulla tietotekniikka
tumpeloille ja luuta lakaisemaan kursseilla. Tietotekniikkaa
vasta-alkajille kurssista kiinnostuneet: Ottakaa yhteyttä
allekirjoittaneeseen niin voimme suunnitella päivät ja
ajankohdat. Luuta lakaisemaan kurssi on 10.3 ja pitopaikkana
Oikari.
Teksti ja kuvat:
MikkoNieminen
|
Kermanvatkaaminen onnistui
hyvin myös ensikertalaiselta
Susanna ja
Hannariikka askaroivat juustokakun kimpussa
Outi taituroi toisen kalakakun
Kurssin loppuhuipennus oli herkkujen maistelu
|