PAUNETTI

Säästä satasia ja nauti juoksevasta vedestä

 

Höyrypesuri on hyödyllinen laite keksi seppä Ari Kaipainen Uuraisilla

  Kuluva tammikuu on ollut sään ja luonnon puoleen poikkeuksellinen. Runsaiden vesisateiden jälkeen lämpötila laski pakkasen puolelle eli oikein talvisiin lukemiin. Noin kahden viikon kireän pakkasjakson aikana lunta ei saatu muutaman millin kuurakerrosta lukuunottamatta.

  Pakkanen jäädyttää lumettoman maan syvälle

  Ennen ensimmäistä varsinaista lumituiskua alkoivat kylänmiehet harmitella jäätyneitä ja jäätymisuhan alla olevia vesitekniikoita. Aiempina vuosina on pakkaskelien alettua kasattu lunta reilumpi kerros maassa kulkevien vesilinjojen päälle kaiken varalta. Nyt ei ollut lunta mitä kasaisi.
Tammikuun puolessa välissä pakkanen teki tehtävänsä ja vesi muutti nesteisen olomuotonsa kiinteään ja sen liike 40 mm:n putken sisällä päättyi. Vaikka vesiputket oli varustettu asianmukaisille saattokaapeleilla eivät valmistajan tehomitoitukset riittäneet tämän tammikuun poikkeusolosuhtesiin.

  Jäätä päin turvallisesti kotikonstein

  Kun putket ovat jäässä tietää se työtä yrittäjille, jotka urakoivat sulatusta. Paineellinen höyry on yksi tehokkaimpia tapoja sulattaa putken sisäistä jäätä.
Uuraislainen seppä Ari Kaipainen keksi toimivan ja turvallisen jokamiehen höyrysulatussysteemin. Tavaratalojen myymä höyrypesuri (esim. Kärcher SC5 tai vastaava) varustettuna 6-8 mm:n paksuisella sinisellä paineilmaputkella toimii hyvin mikäli jäätynyt kohta ei ole putkessa yli 30 metrin etäisyydellä.
Paineilma putki maksaa vajaan euron metri ja sitä myy mm. Etra Oy Seppälässa Jyväskylässä.

Kahdella pesurilla estät uudelleen jäätymisen tankkauksen aikana

 Höyrypesurilla jään sulatus toimii tehokkaasti jos laitteita on kaksi. Oma ja naapurilta lainattu niin saadaan kuumaa höyryä vesiputeen liki katkotta.
Tammikuun kokemukset osoittivat, että höyrypesuri avaa noin metrin tunnissa jäätynyttä 40 mm:n vesiputkea.
Pieni tilkka astianpesuainetta paineilmaputeen ja jäätyneen putken suuaukosta sisään ennen höyryn johtamista keventää putken liikettä mikäli tukos on kaukana.

  Ole kärsivällinen, älä hosu, homma toimii.

  Höyrypesurin tulikuuma höyry pehmentää paineilmaputken joten hosuminen ei kannata. Putkea työnnetään kevyesti jäätä vasten tai jätetään paikalleen ja annetaan höyryn vaikuttaa muutama minuutti ja työnnetään sulaneen kohdan ohi.

Kotitalouksiin tarkoitetun höyrypesurin säiliö on vesitilavuudeltaan noin litran mutta se muodostaa noin tuhat litraa höyryä. Kahdella säiliöllisellä putkea sulaa noin metrin verran ja aikaa kuluu vajaa tunti. Jos sulatus suunnan voi valita niin jäätä päin kannataa hyökätä alamäen puolelta. Höyryn sulattama vesi valuu pois eikä jää vähentämään sulatustehoa. Mikäli jääynyt paikka on sulatusputen sisään menoa alempana voi sulanutta vettä pakottaa putkesta pois paineilmaputkella mutta se on vähän kosteaa  ja ikävää hommaa jos touhutaan ulkosalla ja tarvitsee paineilmakompressorin.


Kuva: Kärcherin höyrypesuri, joka oli kokeilussa parina Terran myymän 39 euron hintaisen VAPOR-laiteen kanssa.

  Höyrypesurilla on toki muutakin käyttöä

  Kun putkien sulatusaika on ohi voi höyrypesurin siirtää varsinaisiin tehtäviinsä eli putsaamaan kaakeleita ja muita kovia pintoja turvallisesti ilman pesuaineita.

Höyrypesuri on turvallinen laite. Höyrysäiliössä on ylipaine- ja ylilämpösuojat ja vapautuva höyry jäähtyy ulkoilmassa muutaman sentin matkalla joten itsensä vahingoittaminen on vaikeampaa kuin sisällä varsinaiseen höyrypesuun käytettäessä.

Kaksoiseristetty sähköistys on turvallisuuutta ja pitkä liitäntäkaapeli mahdollistaa sen ettei jatkojohtoja välttämättä tarvita ulkona toimittessa.

Höyryllä putkien sulattaminen ulkona on sikäli kiitollista askaretta, että sormia ei palele, paksuimmatkin nahkarukkaset lapasten kera ovat joskus kuumana sormiin saakka.  

 

 

                                                                                        työmies Nieminen

                                                                                        sepän kisälli Uuraisilta